Vorige week maandag 20 januari 2020 is de eerste bijeenkomst over de verduurzaming van de dorpen Jubbega-Hoornsterzwaag in het MFA De Kompenije te Jubbega gehouden. Een goede opsteker. Het slaat aan en er zijn plm. 100 belangstellenden geweest. Nu een week later is een tussen balans opgemaakt.

Er zijn 4 aanmeldingen binnengekomen voor zonnepanelen op het eigen dak. Dat zijn dus ook 4 zonnepanelen voor de Kompenije. De particulieren worden vanaf vandaag al bezocht om afspraken te maken. Als de zonnepaneleninstallaties worden geplaatst op het dak, dan vindt er ook een aansluiting op het stroomnet plaats.Aan de woningeigenaar wordt een voorstel voorgelegd om over te stappen op de energieleverancier Energie van Ons. Dit bedrijf is eigendom van de gezamenlijke energie-cooperaties in het Noorden en al 18 maanden de goedkoopste. Het voorstel is dat de eerste twee maanden van het leveringscontract “gratis” zijn. Deze nieuwe klant kan danook nog zijn of haar vereniging in Jubbega aanwijzen, waaraan LECO energie jaarlijks € 40 overmaakt, zolang als deze klant blijft bij Energie van Ons. De verenigingen zullen er blij mee zijn, omdat die het vaak financieel moeilijk hebben.

Het zijn allemaal win-win-win situaties.

De ambassadeurs van de voorbereidingsgroep Jubbega-Hoornsterzwaag “de duurzaamste” gaan de komende weken op bezoek bij eigenaren van bedrijven in de dorpen om geschikte zonnedaken te huren. Er is een inventarisatie gemaakt van geschikte daken in de dorpen. In de week na de informatiebijeenkomst zijn er 4/5 geschikte daken aangeboden. Daar zijn wij zeer content mee.

In het dorp Hoornsterzwaag zijn daken van het loonbedrijf Dragtstra, die uiterlijk in maart 2020 volgelegd worden met plm. 500 zonnepanelen.Het is een zgn.postcodeproject. Hier kan op worden ingeschreven. Interessant voor kopers van zonnepanelen, die zelf geen geschikt dak hebben. De betaalde energiebelastingen op stroom per kwh wordt terugbetaald en dat 15 jaar lang.  De energiebelastingen bedragen meer dan 50% van de kwh stroomprijs. Dus de moeite waard.